13 Mayıs 2014 Salı

NESLİ TÜKENEN DENİZ CANLILARI



              NESLİ TÜKENEN DENİZ CANLILARI


KISA GAGALI YUNUS

Kısa gagalı yunus (Delphinus delphis), Akdeniz alttürüdür. Son 40 yıl içinde türün nüfusu aşırı avlanma ve yaşam alanlarının bozulması sonucu %50 düşmüştür.



CARETTA CARETTA



Koruma altına alınan bir başka canlı olan Caretta Caretta, bir deniz kaplumbağası türüdür. Yumurtlamak dışında karada hiç bulunmayan türün bir kerede 100’den fazla yumurta bırakabildiği tespit edilmiştir. Yavrular iki aylık kuluçka döneminden sonra denize girerek yaşamlarına devam ederler. Akdeniz sahillerine yayılmış olan türün en büyük yumurtlama alanlarından biri de Türkiye’dir.

TON BALIĞI



Atlantik orkinosu (Ton balığı), Batı ve Doğu Atlantik ile Akdeniz'de yaşayan büyük bir göçebe balık türüdür. Bu balık en önemli suşi kaynağıdır. Doğu Atlantik ve Akdeniz'de durdurulamayan avlanma nedeniyle türün soyu tükenmeyle karşı karşıya kaldı. 






AKDENİZ FOKU


Akdeniz foku, yüzgeçayaklılar (Pinnipedia) alt takımına ait bir deniz memelisidir. Yüzgeçayaklılar içinde gerçek foklar (Phocidae) familyasında ve Keşiş fokları (Monachus) cinsinden bir foktur.
Yeryüzünde sadece doğu Akdeniz sahilleri ile doğu Atlantik sahillerinde yaşamakta olan Akdeniz foku tüm yüzgeçayaklılar arasında dünyada sayıca en az olanıdır.
  
                                                                      


BÜYÜK PANGASİUS


Kamboçya, Çin, Tayland ve Vietnam'da, yağmur ormanları tarafından çevrili büyük nehirlerin dip sularında yaşıyor. Nehirlerin kirlenmesi, aşırı avlanma ve akvaryum balığı ticareti yüzünden nüfusu 30 yıl içinde yüzde 99 oranında azaldı. Büyük baraj projelerinin göç yollarını kesmesi, son darbeyi vurdu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder